Bombilla: rodzaje, materiały, jaką wybrać

Bombilla
Bombilla

Rurka z filtrem używana do picia naparu yerba mate to bombilla po hiszpańsku lub bomba po portugalsku. Słowo bombilla wymawiamy jako bombija lub bombiźa w Argentynie i Urugwaju (w rioplatense - dialekcie języka hiszpańskiego tam używanym). Bombilla pełni jednocześnie funkcje słomki i filtra. Istnieje wiele rodzajów bombilli różniących się wyglądem, długością, materiałem, z którego są wykonane.

Bombille mają długość od 12 do 26 cm, choć najczęściej 16 - 19 cm. Długość bombilli dobieramy w zależności od wielkości naczynia. Małe naczynie z długą bombillą będzie się przewracać. Picie z wysokiego naczynia z króciutką bombilla będzie mało praktyczne. Dłuższa bombilla trochę lepiej chłodzi napar. Dodatkowo dla schłodzenia naparu do właściwej temperatury, bombilla może mieć jeden lub więcej pierścieni chłodzących. Wybór kształtu bombilli, prosta czy zagięta, zależy od upodobania pijącego.

Są dwa podstawowe rodzaje filtrów w bombili: sprężynka oraz łyżeczkowate lub kuliste zakończenie z dziurkami. Dziurkowane zakończenie dokładniej filtruje, jednak czasem potrafi się przytkać. Łyżeczkowate zakończenie jest bardzo praktyczne, przy pomocy takiej bombilli szybciej i dokładniej można opróżnić naczynie ze zużytego yerba mate. Przez sprężynkę swobodniej pije się napar, choć mogę przedostać się drobniejsze fragmenty listków. Wiele zależy od konkretnego wykonania. Często można spotkać dwu lub trzy stopniowe filtrowanie, np. gdy dodatkowo pod sprężynką jest metalowa siatka. Zwykle im skuteczniejsze filtrowanie, tym większa podatność na zatykanie. Przy wyborze bombilli do małego naczynia, warto zwrócić uwagę, w jakiej odległości od końca bombilli umieszczone są ostatnie dziurki. Jeśli zbyt wysoko to część naparu pozostanie na dnie, co przy małym naczyniu może mieć znaczenie.

Materiały, z których wykonywane są bombille:

Bombilla z alpaki

Odmiany filtrów w bombilli
Odmiany filtrów w bombilli

Alpaka to stopu metali właściwościami zbliżonymi do srebra, dlatego zwana bywa „nowym srebrem”. Bombille z alpaki są trwałe i wyglądają atrakcyjnie. Bywają dodatkowo zdobione, pozłacane lub posrebrzane.
Cena: 60-100 zł (zdobione 90-150 zł i więcej)


Bombilla ze stali nierdzewnej

Bardzo trwała bombilla przy umiarkowanej cenie. Nie koroduje i nie ściera się. Niekiedy elementy bombilli stalowej (filtr, pierścień chłodzący) wykonywane są z innych stopów (np. brąz).
Cena: 30-80zł


Bombilla niklowana

Jej największą i jedyną zaleta jest niska cena. Nikiel łatwo się wyciera, powłoka czasem zaczyna się łuszczyć. Po kilku miesiącach należy ją wymienić. Nikiel często powoduje uczulenia (uczulonych jest na niego 50 - 60 milionów Europejczyków). W Unii Europejskiej zabroniono używania niklu w produktach mających bezpośredni i długotrwały kontakt ze skórą (kolczyki, bransoletki, łańcuszki, oprawki okularów itp.).
Cena: 20-40zł


Bombilla bambusowa

Przeznaczona głównie do picia terere (yerba mate na zimno), choć picie ciepłego naparu też jest możliwe. Słabo filtruje, przepuszcza fusy albo się zapycha. Wykonana z naturalnego materiału, nie parzy ust i niewiele kosztuje.
Cena: 10-17zł


Można spotkać również bombille plastikowe (poniżej 10 zł), aluminiowe (cena około 15zł), srebrne i złote.


Spodobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

Komentarze i opinie: