Wysokie dawki kofeiny obecnej w yerba mate mogą powodować skutki uboczne takie jak zdenerwowanie, kołatanie serca i bezsenność.1
Osoby, którym ze względu na zawartość kofeiny nie wskazane jest picie kawy lub herbaty nie powinny pić także yerba mate.
Nie wykazano żadnych zależności pomiędzy piciem yerba mate a przebiegiem ciąży i rozwojem płodu. Jednak ze względu na zawartość kofeiny zalecane jest ograniczenie picie yerba mate. Food Standards Agency zaleca ograniczenie spożycia kofeiny podczas ciąży do maksymalnie 200 mg dziennie.2
Badanie przeprowadzone w Pelotas, w południowej Brazylii od 1 stycznia do 31 grudnia 1993 roku objęło 5304 matki. W analizie uwzględniono wyłącznie porody pojedyncze, których było 5189. Przeprowadzano wywiady z matkami i rejestrowano wagę dziecka i wiek ciążowy przy urodzeniu. 68% matek poinformowało, że spożywało yerba mate przynajmniej raz w tygodniu, przez cały okres ciąży. Badanie nie wykazało żadnego związku picia mate z przedwczesnym porodem ani z wagą dziecka poniżej normy. Lokalnie wypija się przeciętnie 1,8 litra mate dziennie (o zawartości kofeiny około 17 mg/100ml) co odpowiada spożyciu 300 mg kofeiny dziennie.3
Kobiety karmiące piersią powinny ograniczyć picie mate do maksymalnie 2 kubków dziennie. Kofeina przechodzi do mleka matki i może powodować nadmierną pobudliwość dziecka oraz trudności z zaśnięciem.4 Dlatego wskazane jest ograniczenie ilości i mocy wszelkich napojów zawierających kofeinę (także kawy i herbaty).
Bibliografia: