Yerba mate zawiera wiele substancji, z których najważniejsze to alkaloidy purynowe (kofeina, teobromina), polifenole (kwas chlorogenowy), saponiny, minerały oraz witaminy (A, B1, B2, C, E), flawonoidy i 0,3% olejku eterycznego.1,2,3
Zawartość substancji aktywnych i minerałów w yerba mate jest zmienna i zależy od wielu czynników. Jednym z nich są różnice genetyczne między roślinami. W publikacji z 2009 r przedstawiono wyniki badania zawartości substancji aktywnych w ośmiu odrębnych genetycznie liniach ostrokrzewu paragwajskiego. Rośliny uprawiano w jednym miejscu i jednocześnie zebrano liście do analizy. Największe różnice wystąpiły w zawartości saponin triterpenowych (od 0,003 do 0,080%), kofeiny (od 0,226 do 1,377%), teobrominy (od 0,176 do 0,831%), a mniejsze dla kwasu chlorogenowego (od 1,344 do 2,031%).4
Duże znaczenie mają warunki uprawy. Nadmiar słońca (w tym promieniowania UV) może powodować zwiększoną produkcję polifenoli.5 Choć generalnie rośliny, które mają mniej światła i rosną w warunkach stresowych (np. atakowane przez owady), wytwarzają więcej substancji obronnych, takich jak kofeina6 czy polifenole5. Rośliny rosnące w cieniu mają również więcej minerałów (mikro i makroelementów).7 Liście, dzięki kofeinie i polifenolom, chronione przed grzybami oraz zjadaniem przez owady dłużej utrzymują się na roślinie, przeprowadzając fotosyntezę. Rekompensują tym samym biologiczny koszt, który roślina musiała ponieść, aby je wytworzyć. Dlatego yerba mate pochodząca z naturalnych lasów może zawierać więcej kofeiny niż z drzew rosnących na plantacjach. Potwierdza to badanie z 2007 roku, w którym wykazano, że drzewa rosnące w cieniu zawierają więcej kofeiny (nawet ponad 2 razy) niż rosnące na pełnym słońcu. Wpływ na wzrost zawartości kofeiny miało również nawożenie azotem (dwukrotny wzrost dla nawożonych roślin rosnących w cieniu i 3 krotny dla roślin na słońcu).2 Według innych badań drzewa rosnące na plantacjach (na słońcu) zawierają więcej polifenoli i kofeiny niż ostrokrzewy z lasów.5,8 Choć nie uwzględniono w nich wszystkich czynników więc nie wiadomo czym dokładnie różnica była spowodowana.
Istotne jest, kiedy i jakie liście się ścina. Młode liście są wyjątkowo lubiane przez owady, więc potrzebują szczególnej ochrony. Dlatego najwięcej kofeiny jest w młodych liściach i niedojrzałych owocach, a mniej w starych liściach i dojrzałych owocach.9 Młode liście zawierają też więcej polifenoli8 oraz minerałów (mikro i makroelementów).7 Gałązki obecne w yerba mate zawierają mniej polifenoli i kofeiny niż liście.1,10
Duże znaczenie ma termin ścinania liści. W stanie Rio Grande do Sul w Brazylii liście zbierane od grudnia do marca zawierały średnio około 0,75% metyloksantyn (kofeina, teobromina), gdy liście ścinane od czerwca do września tylko 0,3%.11
Praktyczne znaczenie różnic w zawartości polifenoli i kofeiny zbadano 2007 r. W każdym z 3 miejsc w brazylijskim stanie Paraná (Ivaí, Rio Azul i Guarapuava) uprawiano drzewa pochodzące z 4 różnych brazylijskich regionów (Ivaí, Quedas do Iguaçu, Cascavel i Barão de Cotegipe). Stwierdzono, że znaczące różnice w zawartości kofeiny i teobrominy występują zarówno przy ostrokrzewach paragwajskich pochodzących z różnych regionów (zawartość kofeiny 0,490–0,611%), jak i uprawianych w różnych miejscach (zawartość kofeiny 0,426–0,695%). W przypadku polifenoli znaczące różnice w zawartości występują tylko wśród drzew rosnących w różnych miejscach.12
Najciekawsze dla pijących yerba mate wydaje się badanie z 2008 roku, w którym porównano 15 różnych yerba mate, pochodzących bezpośrednio od producentów z Argentyny, Paragwaju i Brazylii. Były to zarówno yerba mate z plantacji, jak i z lasów.
Tabela 1. Różnice w składzie yerba mate z drzew pochodzących z plantacji i lasów (mg/g suchych liści)5Pochodzenie yerba mate |
Kofeina | Teobromina | Polifenole* | Kwasy chlorogenowe** |
Kwas chlorogenowy |
Rutyna |
---|---|---|---|---|---|---|
Las | 3,9 – 12,1 | 1,5 – 3,8 | 100,3 – 154,6 | 20,9 – 54,4 | 4,8 – 16,6 | 2,6 – 5,6 |
Plantacja | 7,5 – 16,7 | 2,7 – 7,6 | 102,7 – 179,7 | 32,3 – 80,5 | 10,3 – 24,9 | 4,3 – 11,5 |
Produkty pochodzące z plantacji zawierają średnio więcej polifenoli i kofeiny, choć wewnątrz obu grup występowały duże różnice w zawartości tych substancji. W produktach (markach) yerba mate występują największe różnice w zawartości kofeiny, mniejsze w zawartości polifenoli.
Związki fenolowe posiadają właściwości przeciwutleniające i antymutagenne, a zatem mają duże znaczenie w zapobieganiu nowotworów, udaru mózgu oraz przewlekłych chorób, takich jak choroby układu krążenia.13
Suche liście yerba mate zawierają około 10% polifenoli. Jest to głównie kwas chlorogenowy i jego izomery. Ponadto występuje m.in. kwas kawowy, kwas chinowy, kawoilo glukoza, kwas feruloilochinowy. W yerba mate obecne są flawonoidy (0,064%): rutyna, kwercetyna i kemferol. W prażonym yerba mate znaleziono dodatkowo: kwas kawoiloszikimowy i kwas dikawoiloszikimowy.14,15,16,17
Związki polifenolowe występujące w yerba mate znacznie różnią się od zielonej herbaty, ponieważ yerba mate jest bogata w kwas chlorogenowy i nie zawiera katechin.18
Tabela 2. Polifenole w zielonej herbacie, czarnej herbacie i yerba mate1Polifenole | Zielona herbata | Czarna herbata | Yerba mate |
---|---|---|---|
Epigalokatechina | • | ||
Galusan epigalokatechiny | • | ||
Galusan epikatechiny | • | • | |
Galusan galokatechiny | • | • | |
Galusan katechiny | • | ||
Katechina | • | • | |
Kawoilo pochodne | • | ||
Kemferol | • | • | • |
Kwas chinowy | • | • | |
Kwas chlorogenowy | • | ||
Kwas feruloilochinowy | • | ||
Kwas galusowy | • | • | |
Kwas kawoiloszikimowy | • | ||
Kwas kawowy | • | • | |
Kwas kumarowy | • | ||
Kwercetyna | • | • | • |
Mirycetyna | • | • | |
Procyjanidyna | • | ||
Rutyna | • | • | • |
Teaflawina | • |
Najwyższe stężenie polifenoli znaleziono w ekstrakcie z rozdrobnionych liści. Najniższy poziom uzyskano dla yerba mate z większymi ilościami gałązki, słabiej zmielonych lub w mieszankach różnych gatunków.10 Inne gatunki ostrokrzewów (I. argentina, I. brevicuspis, I. theezans, I. dumosa var dumosa, I. pseudobuxus) również zawierają polifenole i mają właściwości przeciwutleniające, ale ostrokrzew paragwajski zawiera najwięcej polifenoli i ma zdecydowanie najsilniejsze właściwości antyoksydacyjne.19
W yerba mate obecne są 3 alkaloidy purynowe: kofeina, teobromina i teofilina. Występowanie teofiliny stwierdzono tylko w części badań i to w ilościach śladowych.20
Tabela 3. Zawartość kofeiny, teobrominy i teofiliny w suchych liściach yerba mate (Ilex paraguariensis)5,13,20,21,22Kofeina | Teobromina | Teofilina | |
---|---|---|---|
Średnio | 0,4 - 1,7% | 0,15 - 0,76% | śladowe |
Min. | 0,16% | 0,15% | 0 |
Max. | 2,4% | 0,9% | 0,05% |
Dwa najważniejsze związki, kofeina i teobromina, znajdują się przede wszystkim w liściach roślin, w mniejszych ilościach w zdrewniałych pędach, które są często obecne w produktach yerba mate.1
Zawartość kofeiny jest zmienna, średnio yerba mate zawiera od 0,4 do 1,7% kofeiny5 Choć w niektórych źródłach można znaleźć niższe (0,16%13) i wyższe (2,4%21) wartości.
Zmierzono, że 500 ml yerba mate przygotowanej według tradycji brazylijskiej (chimarrão) dostarcza około 260 mg kofeiny (25-30 g yerba mate, w małej tykwie cuia o pojemności około 250 ml, zalewano dwukrotnie wodą o temp 85 °C).23
Można spotkać informację, że yerba mate zawiera mateinę, która jest stereoizomerem kofeiny, co czyniłoby je dwoma różnymi środkami. Takie twierdzenia są fałszywe, gdyż kofeina jest cząsteczką achiralną, z definicji niemogącą posiadać żadnych izomerów optycznych – w tym enancjomerów. Czyli mateina, podobnie jak teina obecna w herbacie, to synonimy kofeiny.24
Działanie:
Kofeina pobudza korę mózgową, rozszerza naczynia wieńcowe, opon mózgowych, przyspiesza akcje serca, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa moczopędnie. Pobudza, łagodzi bóle. Może powodować wzrost ciśnienia krwi.25
Yerba mate zawiera średnio 0,15-0,76%5 teobrominy. Według niektórych źródeł do 0,9%22
Działanie:
Teobromina działa rozkurczająco na mięśnie gładkie naczyń krwionośnych, zwiększa przepływ krwi przez nerki i filtracje w kłębuszkach nerkowych. Stosowana jest niekiedy jako środek moczopędny, pomocniczo w nadciśnieniu i niewydolności krążenia.25
Saponiny to gorzkie i dobrze rozpuszczalne w wodzie substancje. Mają duży wpływ na smak yerba mate.1 Saponiny są odpowiedzialne za liczne właściwości wielu roślin leczniczych. Są na przykład głównymi substancjami aktywnymi w korzeniu żeń-szenia.26 Liście yerba mate zawierają 1,2% saponin, głównie matesaponiny 1 i matesaponiny 2.27
Tabelka 4. Saponiny w yerba mate (Ilex paraguariensis)27Saponiny | Zawartość (mg/g suchych liści) |
---|---|
Matesaponina 1 | 5,04 |
Matesaponina 2a* | 3,55 |
Matesaponina 2b* | 3,08 |
Matesaponina 3 | śladowa |
Matesaponina 4 | śladowa |
Matesaponina 5 | śladowa |
Matesaponiny wykazują działanie przeciwzapalne in vitro.28
Hamują mnożenie się komórek raka jelita grubego in vitro, promują apoptozę (śmierć) komórek nowotworowych.27
Napar yerba mate jest szczególnie bogaty w potas, magnez i mangan, umiarkowanie w siarkę, wapń i fosfor, nie zawiera kadmu i ołowiu.29 Choć inne badania wykazały niewielkie (dopuszczalne) ilości ołowiu w komercyjnym yerba mate.
Istnieje zależność pomiędzy rozpuszczalnością minerałów w naparze a zawartością garbników (tanin). Przy niższych stężeniach garbników zaobserwowano najlepsze uwalnianie minerałów do naparu, z wyjątkiem niklu.1
Potas obecny w yerba mate może być pomocny przy obniżaniu ciśnienia krwi. Wyniki wielu badań opublikowanych na początku lat 90 wykazały, że przyjmowanie doustnie potasu prowadzi do obniżenia ciśnienia krwi, zwłaszcza u osób z nadciśnieniem (średnio obniżyło ciśnienie skurczowe o 8,2 mm Hg zaś rozkurczowe o 4,5 mm Hg).30
Tabela 5. Składniki mineralne w yerba mate (Ilex paraguariensis).29Pierwiastek | Suche yerba mate (mg/100g)* |
Wodny napar (mg/L) ** |
Rozpuszczalność (%)*** |
|
---|---|---|---|---|
Azot | N | 1600 | 11 | 1 |
Fosfor | P | 90 | 41 | 65 |
Potas | K | 1300 | 683 | 75 |
Wapń | Ca | 630 | 44 | 10 |
Magnez | Mg | 490 | 188 | 55 |
Siarka | S | 90 | 58 | 92 |
Bor | B | 3,20 | 2,22 | 99 |
Miedź | Cu | 0,89 | 0,28 | 45 |
Żelazo | Fe | 18,50 | 0,33 | 2,5 |
Mangan | Mn | 88 | 34 | 55 |
Molibden | Mo | nb | 0,03 | nb |
Nikiel | Ni | 0,19 | 0,2 | 150 |
Cynk | Zn | 4,00 | 2,25 | 80 |
Glin | Al | 40,30 | 3,43 | 12 |
Bar | Ba | nb | 1,25 | nb |
Kadm | Cd | <0,001 | 0 | nb |
Kobalt | Co | <0,001 | nb | nb |
Chrom | Cr | 0,15 | 0,04 | 38 |
Sód | Na | 3,90 | 3,23 | 118 |
Ołów | Pb | <0,003 | 0 | nb |
Krzem | Si | nb | 6,31 | nb |
Stront | Sr | nb | 0,52 | nb |
Bibliografia: